Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018

ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ -ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Συχνά μπερδεύεται ο εθνικισμός με τον Χριστιανισμό. Όπως και ο πατριωτισμός μπερδεύεται με τον εθνικισμό. Πολλοί χριστιανοί από όλες τις ομολογίες, συχνά πέφτουν στην παγίδα του εθνικισμού. Ασφαλώς ο υγιής πατριωτισμός χρειάζεται, αλλά δεν πρέπει να τον μπερδεύουμε με την Χριστιανική Πίστη. Διότι η Χριστιανική Πίστη ξεπερνά τα εθνικά σύνορα μας και απλώνεται σε όλη την Υφήλιο!


Όπως το Κολοσσαείς 3:11 δείχνει ότι εν Χριστώ δεν υπάρχει διάκριση εθνοτήτων, αλλά είμαστε όλοι οι πιστοί ΑΔΕΛΦΟΙ (Έλληνες, Σκοπιανοί, Τούρκοι, Αλβανοί, Βούλγαροι, Άραβες, Ρώσοι κλπ):
Σ' αυτή τη νέα κατάσταση δεν υπάρχουν πια Εθνικοί και Ιουδαίοι, περιτμημένοι κι απερίτμητοι, βάρβαροι, Σκύθες, δούλοι, ελεύθεροι. Του Χριστού είναι όλα και ο Χριστός τα διέπει όλα”.

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία το 1872 το Οικουμενικό Πατριαρχείο καταδίκασε τον εθνοφυλετισμό ως αίρεση. Κι όπως γράφει ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ.Ιερόθεος: “Διακηρύσσεται ότι ο φυλετισμός είναι όχι μόνον ξένος προς την Εκκλησία, αλλά και πολέμιος. Δηλαδή ο εθνοφυλετισμός δεν μπορεί να συμβιβασθή με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Δεν είναι δυνατόν να προτάσσεται η ιδιαίτερη φυλή και το ιδιαίτερο έθνος σε βάρος της Καθολικής Πίστεως, γιατί αυτό διασπά την ενότητα της Εκκλησίας, την οποία στηρίζει η Χάρη του Θεού και οι αγώνες των αγίων Πατέρων. Μετά από αυτά ακολουθεί η καταδίκη και η αποκήρυξη τόσο του φυλετισμού όσο και αυτών που τον αποδέχονται και δημιουργούν φυλετικές παρασυναγωγές, καθώς επίσης και όλων εκείνων που συμφωνούν με τις αντικανονικές ενέργειες των εθνοφυλετιστών. Όλοι αυτοί χαρακτηρίζονται ξένοι προς την Εκκλησία του Χριστού και επομένως σχισματικοί” Από το βιβλίο του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και αγ. Βλασίου Ιεροθέου, «Γέννημα και θρέμμα Ρωμηοί» σελ 125-227.

Το Ευαγγέλιο δεν έχει σχέση με ρατσισμό, ξενοφοβία, εθνικισμό, αντισημιτισμό, εβραιοφοβία κλπ. Είμαστε υπέρ της αλήθειας, της ειρήνης, του διαλόγου και της καταλλαγής.

Απλώς στη διάρκεια της ιστορίας αμαρτωλοί άνθρωποι χρησιμοποίησαν την θρησκεία για να επιτύχουν πολιτικούς, στρατιωτικούς ή άλλους αλλότριους από τους πνευματικούς στόχους. Οι εθνικιστικές τάσεις μέσα στον Χριστιανισμό από μεμονωμένα πρόσωπα, ΔΕΝ εκφράζουν την όλη Εκκλησία ή την ουσία της πνευματικότητας της Χριστιανικής Διδασκαλίας.

Οι Εθνικιστές λένε πρώτα είναι το έθνος και από κάτω όλα τα άλλα (Ευαγγέλιο, Χριστός κλπ). Είναι ειδωλολάτρες, διότι τα πάντα (και την εκκλησία) τα υποτάσσουν στην δική τους ιδεολογία περί Έθνους!

Δεν συμφωνώ με τον κοσμοπολιτισμό κάποιων δήθεν προοδευτικών που αρνούνται την πατρίδα. Αλλά άλλο πατριώτης, άλλο πατριδοκάπηλος, κι άλλο εθνικιστής. 

Αλλά αν είμαστε πραγματικά ακόλουθοι του Χριστού, θα πρέπει να αφήνουμε Εκείνον και το Ευαγγέλιο να διαμορφώνουν τις πεποιθήσεις μας και τη στάση μας, και όχι να αφήνουμε να μας επηρεάζουν οι κοσμικές ιδεολογίες όπως ο εθνικισμός, μαρξισμός κλπ:
"Σας παρακαλώ, λοιπόν, να του προσφέρετε όλο τον εαυτό σας θυσία ζωντανή, άγια, ευπρόσδεκτη στο Θεό. Αυτή είναι η πραγματική πνευματική σας λατρεία. Μην προσαρμόζεστε στη νοοτροπία αυτού του κόσμου, αλλά να μεταμορφώνεστε συνεχώς προς το καλό, αποκτώντας το νέο φρόνημα του πιστού. Έτσι θα μπορείτε να διακρίνετε ποιο είναι το θέλημα του Θεού, το καλό και αρεστό στο Θεό και τέλειο" (ΡΩΜΑΙΟΥΣ 12:1-2).

Επίσης ο Χριστιανισμός είναι διεθνιστική πίστη, δεν περιορίζεται στα εθνικά μας σύνορα. Οι πιστοί είναι ένα έθνος παγκόσμιο που αποτελούνται από μέλη όλων των εθνοτήτων και των φυλών:
“ Ύστερα απ' αυτά κοίταξα, και είδα πλήθος μεγάλο - που δεν μπορούσε κανένας να μετρήσει - από κάθε έθνος και απ' όλες τις φυλές και τους λαούς και τις γλώσσες, οι οποίοι στέκονταν μπροστά στο θρόνο και μπροστά στο Αρνί, ντυμένοι με λευκές στολές και με φοινικόκλαδα στα χέρια τους”- Αποκ. 7:9.

Ο Χριστός μας καλεί να αγαπάμε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τη φυλή ή το έθνος τους. Η Εκκλησία είναι -ή πρέπει να είναι- μία οικογένεια που αγκαλιάζει όλα τα μέλη της χωρίς διακρίσεις φυλής ή χρώματος ή έθνους. Αλλιώς δεν είμαστε αληθινοί χριστιανοί!Μανώλης Καλομοίρης

Υ.Γ. Αυτό είναι Παλαιό κείμενό μου που το ρετουσάρισα λιγάκι. Το σκίτσο είναι του γελοιογράφου Βαγγέλη Παυλίδη

2 σχόλια:

 1. Να μην μπερδεύουμε όμως και τις αριστερές απόψεις με την βασιλεία του Θεού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η Αγία Γραφή που είναι η αλήθεια του Θεού προηγείται χιλιάδες χρόνια από οποίες μεταγενέστερες πολιτικές ή άλλες ιδέες!
   Κι όπως γράφω στο άρθρο μου:
   "αν είμαστε πραγματικά ακόλουθοι του Χριστού, θα πρέπει να αφήνουμε Εκείνον και το Ευαγγέλιο να διαμορφώνουν τις πεποιθήσεις μας και τη στάση μας, και όχι να αφήνουμε να μας επηρεάζουν οι κοσμικές ιδεολογίες όπως ο εθνικισμός, μαρξισμός κλπ"

   Διαγραφή