Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016

Πίστη και Απιστία

Πίστη και Απιστία

Κάθε φορά πριν ξεκινήσω να διαβάσω την Αγία Γραφή, παρακαλάω το Θεό να μου μιλήσει μέσω του ιερού Λόγου του. Να μην είναι απλά η ανάγνωση ενός βιβλίου, αλλά η αλήθεια να φτάσει στην καρδιά μου και να με αγγίξει.
Έτσι λοιπόν ξεκίνησα σήμερα να διαβάσω ξανά το κατά Λουκά Ευαγγέλιο. Πολλοί θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι κάθε φορά που ξαναδιαβάζετε το ίδιο κείμενο από την Αγία γραφή, ο Θεός θα σας δείξει, θα ζωντανέψει κάποιον διαφορετικό στοίχο. 
Έτσι λοιπόν σήμερα η προσοχή μου εστιάστηκε σε δύο αντιθέσεις. Όχι της Αγία Γραφής (γιατί στο λόγο του Θεού δεν υπάρχουν αντιθέσεις), αλλά των δύο διαφορετικών αντιδράσεων του Ζαχαρία (πατέρα του Ιωάννη του βαπτιστή)  και της Μαρίας (μητέρας του Ιησού) όταν ο άγγελος του Θεού Γαβριήλ τους παρέδωσε ένα μήνυμα.
Ο Γαβριήλ ανήγγειλε στον Ζαχαρία ότι η ηλικιωμένη και στείρα γυναίκα του, Ελισάβετ, θα γεννήσει γιο, το όνομα του οποίου θα είναι Ιωάννης. Όταν το άκουσε αυτό ο Ζαχαρίας, έστω και αν ήταν πιστός στο Θεό και ιερέας, δεν πίστεψε στα λόγια του αρχαγγέλου και τα αμφισβήτησε. Γι ´ αυτή του την μικρή πίστη, ο Θεός του έκοψε τη μιλιά του. Μόνο όταν θα γεννιόταν ο γιος του, θα μπορούσε ο Ζαχαρίας να μιλήσει ξανά. Όπως και έγινε (κατά Λουκά 1:13-20).
Αντίθετα, όταν ο αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάστηκε στην παρθένο Μαρία και της ανήγγειλε ότι ο Θεός την είχε επιλέξει να γίνει η μητέρα του Υιού του, Ιησού Χριστού, εκείνη τον πίστεψε αμέσως ψωρίς καμία απολύτως αμφιβολία και δόξασε το Θεό. Χαρακτηριστηκά είπε: ᾽᾽Είμαι μία δούλη του Κυρίου. Ας γίνει το θέλημά του σ´εμένα όπως μου το είπες᾽᾽ (κατά Λουκά 1:38).
Καθώς το διάβασα, αναρωτήθηκα: πόσοι άραγε από εμάς δεν έχουμε απαντήσει σαν το Ζαχαρία, όταν ο Θεός προσπάθησε να μας πει κάτι; Στεναχωρόντας Τον με την ολιγοπιστία μας. Η πίστη δεν είναι εύκολο πράγμα φίλοι μου. Εδώ και οι ίδιοι οι μαθητές του Ιησού που είχαν περάσει 3 χρόνια μαζί του βλέπωντας όλα τα θαύματα που είχε κάνει, από την ολιγοπιστία  και το φόβο τους, σκορπίστηκαν όταν Εκείνος πέθανε στο σταυρό.
Πόσο χαρούμενος όμως είναι ο Θεός όταν η απάντησή μας είναι σαν της Μαρίας; Γεμάτη πίστη και εμπιστοσύνη σε Αυτόν. Ο Ιησούς μας είπε πως χωρίς Αυτόν δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Απολύτως τίποτα. Χωρίς τον Ιησού δεν μπορούμε να αγαπήσουμε τον συνανθρωπό μας όσο πρέπει. Δεν μπορούμε να συγχωρήσουμε αυτούς που μας πλήγωσαν. Δεν μπορούμε να προσευχηθούμε για τους εχθρούς μας. Δεν μπορούμε να έχουμε πίστη στο Θεό.
Για αυτό λοιπόν αγαπητοί εν Χριστό αδερφοί, προσευχηθείτε στον ουράνιο Πατέρα μας, στο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, κάθε μέρα να αυξάνει την πίστη μας και να μας τραβάει όλο και πιο κοντά Του. Γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και όπως μας λέει και ο ίδιος ο Ιησούς στο κατά Ματθαίον 24:13 ῾῾Όποιος μείνει σταθερός ως το τέλος, αυτός θα σωθεί᾽᾽.

Ευλογημένο  το όνομα του Κύριου και Σωτήρα μας, Ιησού Χριστού!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου